spacer
spacer
 

Pistier Monier boekt 1e profzege op Giro-berg
Written by admin   
Wednesday, 26 May 2010 15:54

De Fransman Damien Monier (Cofidis) heeft de 17e Giro-rit gewonnen. Op de slotklim loste de 27-jarige pistier zijn medevluchters Hondo en Kruijswijk en won voor het eerst. De drie waren weggereden uit een kopgroep van 19. De favorieten, met leider David Arroyo, kwamen op bijna 10 minuten netjes bij elkaar binnen.

De negentien vluchters, zonder Belgen, kregen een vrijgeleide van het peloton en een maximale voorsprong van zo'n 12 minuten. De winnaar zat vooraan.

Op 20 km van de aankomst sprongen Monier, Kruijswijk en Hondo weg, Daniel Moreno, de Spanjaard van Omega Pharma-Lotto probeerde nog tevergeefs de sprong te maken.

Op de (niet zo lastige) slotklim (9,5 km aan gemiddeld 4,6%) leek de Nederlandse neoprof Kruijswijk de beste papieren te hebben. Maar het was Monier die bij het moeilijkste deel gedecideerd wegsprong.

Kruijswijk bleef eerst zitten bij Hondo, maar ging dan toch in de tegenreactie met nog bijna 2 kilometer te klimmen. De vogel was echter gevlogen. De 27-jarige Monier boekte zijn eerste en mooiste zege uit zijn zevenjarige profcarrière, Hondo passeerde Kruijswijk nog.

De groep met alle favorieten was op dat moment net aan het lastige stuk van de klim bezig. Liquigas reed stevig bergop, maar er werd niet meer aangevallen. Leider Arroyo gaf geen krimp en eindigde mooi in het zog van Basso, zijn dichtste belager.

(sporza.be)

 

Advertenties