spacer
spacer
 

Ontketende Contador pakt ritzege en roze trui op Etna
Written by admin   
Sunday, 15 May 2011 16:03

Alberto Contador heeft op de flanken van de Etna zijn visitekaartje afgegeven in de Giro. De Spanjaard zette op de Siciliaanse vulkaan een verschroeiend offensief op, dat hem de ritzege én de roze trui opleverde. De Venezolaan José Rujano kon de ontketende Contador het langst volgen en strandde op drie seconden. Van Belgische zijde liet vooral Jan Bakelants zich opmerken. De renner van Omega Pharma-Lotto was de aanstoker van een vroege vlucht van negen en ging op de Etna zowaar solo. Ook hij moest echter buigen voor de machtsgreep van Contador.

Na een snel wedstrijdbegin raakten negen renners na 50 km voorop. Jan Bakelants, Filippo Savini, Mickaël Cherel, Mathias Frank, Joan Horrach, Alessandro Vanotti, Pablo Lastras, Italiaans kampioen Giovanni Visconti en Yaroslav Popovych bereikten aan de voet van de eerste beklimming van de Etna hun maximale voorsprong van vijf minuten. Bij het begin van de slotklim bleven er daarvan nog iets meer dan drie over.

Bakelants was de sterkste in de kopgroep en raakte na een viertal versnellingen alleen voorop. Toen Contador demarreerde, werd duidelijk dat de solo van de Belg niet zou volstaan voor de ritzege. Op vijf kilometer van de top werd de dappere Bakelants gepasseerd. Contador wilde alles, reed weg van zijn laatste metgezel Rujano en won overtuigend de rit, zijn eerste ooit in de Giro. Vincenzo Nibali, op papier vooraf misschien wel de grootste concurrent van de Spanjaard, verloor op de streep 50 seconden. Met de bonificatieseconden erbij volgt hij nu al op 1'21". Roze trui Pieter Weening kraakte spectaculair op de slotklim en verloor 6'35". Jan Bakelants werd eerste Belg: 22ste op 2'16" van Contador. De Spanjaard telt in het algemeen klassement 29 seconden voorsprong op de Wit-Rus Kanstantsin Sivtsov.

Na de rustdag van maandag rijden de renners dinsdag van Termoli naar Teramo, een nagenoeg vlakke rit van 159 km.

 

( bron : hln.be )

 

Advertenties