spacer
spacer
 

Horrorcol Monte Crostis uit bergrit Giro geschrapt
Written by admin   
Saturday, 21 May 2011 12:32

De Monte Crostis, die normaal gezien vandaag moest bedwongen worden tijdens de 14e etappe van de Ronde van Italië, is geschrapt uit de planning. Dat heeft de jury, met als voorzitter onze landgenoot Thierry Diederen, beslist. Eerder deze week had de organisatie met netten en matrassen (zoals in de Formule 1) de afdaling nog minder gevaarlijk gemaakt, maar die ingrepen konden de jury niet overtuigen. "Hoewel de organisatie alle mogelijke maatregelen heeft genomen om de veiligheid van de renners te garanderen, heeft de jury toch beslist om aan de klachten van de ploegleiders (die gedurende 37,2 km hun renners niet deftig zouden kunnen volgen) tegemoet te komen en de col te schrappen. Het is onverantwoord dat de renners over zo'n grote afstand geen ploegwagens achter hen zouden hebben". Het parcours van de veertiende rit  is teruggebracht van 210 naar 190 kilometer.

Slechts 4 km van Crostis
Uit de nieuwe koersgegevens blijkt dat de eerste vier kilometer van de Crostis (aan gemiddeld zo'n 10 procent) wel gereden worden, maar in plaats van verder te trekken naar de top en de tien zwaarste kilometers aan gemiddeld meer dan 11 procent met pieken tot 18 procent aan te vatten, draaien de renners in het dorpje Tualis (waar de bergprijs zal betwist worden voor een col van tweede in plaats van eerste categorie) rechtsaf richting vallei en de voet van de uiterst steile slotklim Zoncolan. Zo wordt de rit die oorspronkelijk 210 km lang was, een 20-tal kilometer korter.

Zomegnan
Girobaas Angelo Zomegnan, die de Crostis bleef verdedigen, is ontstemd. "Voor ons waren de veiligheid en het sportieve verloop van de koers verzekerd. We nodigen alle supporters op ce Crostis uit om zich te verplaatsen naar de Zoncolan om daar getuige te zijn van een grote dag voor de wielersport."
 
Commotie
De beklimming en vooral de afdaling van de col moest gereden worden op een erg steile en smalle weg, wat de voorbije dagen bij de renners al heel wat stof deed opwaaien. Bovendien was een deel van de afdaling over een onverharde weg. De afgelopen week was er al heel wat commotie over de veiligheid in de Giro na het tragische overlijden van onze landgenoot Wouter Weylandt.
 
De 14e etappe zal wel zoals voorzien finishen op de Monte Zoncolan, die bekend staat als één van de zwaarste beklimmingen van Europa.

( bron : hln .be )

 

Advertenties