spacer
spacer
 

Tiralongo heerst op Rocca di Cambio, Hesjedal nieuwe leider
Written by admin   
Saturday, 12 May 2012 16:28

Paolo Tiralongo (Astana) heeft de eerste Giro-etappe met finish op een col naar zijn hand gezet. In een beklijvend sprintduel haalde de Italiaan het van Michele Scarponi. Fränk Schleck strandde op de derde plek. Ryder Hesjedal verzekerde zich van de vijfde stek en neemt zoals verwacht de leiding over van Adriano Malori. Een historisch moment, want nooit eerder mocht een Canadees zich in het roze hullen.

 

Lange tijd vormde de opgave van Gianni Meersman het (jammerlijke) hoogtepunt van deze rondleiding door de Abruzzen. Onze landgenoot bleek nog te veel last te ondervinden van zijn valpartij in de eerste rit en wendt het vizier nu vooral richting Vuelta en WK.

Dat vier renners er al in de eerste kilometer vandoor gingen, mag intussen geen verbazing meer wekken. Fumiyuki Beppu, Matteo Rabottini, Reto Hollenstein en Mirko Selvaggi profiteerden van de vrijgeleide van het peloton om een maximumvoorsprong van 9'15" bij elkaar te fietsen. In het peloton nam Mark Cavendish intussen de rol van waterdrager op zich, kwestie van zich nuttig te maken nadat hij gisteren maar nipt de tijdslimiet gehaald had.

Daarna was het wachten tot de tussensprint in L'Aquila voor enige opwinding. Selvaggi en Beppu kregen het met elkaar aan de stok, waardoor Rabottini zijn kans schoon zag om alleen op avontuur te gaan.

Helaas, Katuscha (voor Joaquim Rodriguez) en Garmin (voor Hesjedal) zouden de vluchters niet twee dagen op rij vrij spel laten. Aan de voet van de negentien kilometer lange slotklim was de achterstand herleid tot een speelbare twee minuten.

Het liedje van de roze trui was snel uitgezongen, maar op een speldenprik van Sella en Cunego na lieten de grote tenoren elkaar met rust. Bakelants en Seeldrayers probeerden het even in een Belgisch onderonsje, tevergeefs. Pirazzi en Herrada kenden meer succes en zouden als enigen de kloof met Rabottini dichten en hem uiteindelijk ook achterlaten.

Ritzege binnen voor een van die twee? Dat was buiten de steile slotkilometer en... een motard gerekend, die Pirazzi even op het verkeerde spoor zette. Een koersdetail, want zelfs met twee zouden ze de aanstormende golf achter hen niet kunnen counteren hebben.
Scarponi leek zich van het pakketje favorieten de sterkste te tonen, maar verslikte zich verrassend genoeg in de eindjump van Tiralongo. Zo verovert de Italiaan op zijn oude dag zijn tweede ritzege in de Giro. Fränk Schleck bewees met zijn derde plaats op drie seconden dat hij wel degelijk met ambities naar de Laars afgezakt is. Rodriguez kwam niet verder dan plek vier, Basso finishte als achtste met negen tellen achterstand.

(hln.be)

 

 

Advertenties