spacer
spacer
 

Geschiedenis Giro d'Italia
Written by Sander   
Tuesday, 28 October 2008 11:12

De Ronde van Italië (Italiaans Giro d'Italia, vaak afgekort tot Giro) is een wielerwedstrijd, die na de Ronde van Frankrijk samen met de Ronde van Spanje als de belangrijkste rittenkoers van de wereld wordt gezien. Net als de andere twee Grote Rondes duurt de Ronde van Italië drieëntwintig dagen die in de meeste gevallen bestaat uit 21 etappes, inclusief een eventuele proloog en twee rustdagen. De laatste etappe van een editie eindigt traditiegetrouw in Milaan. In 2010 start de Giro in Nederland.

Op 7 augustus 1908 werd in de Gazzetta dello Sport de eerste Ronde van Italië aangekondigd. In navolging van een autorace door heel Italië die werd georganiseerd door concurrent Corriere della Sera presenteerde de krant in zeven grote kolommen de Italiaanse tegenhanger van de Tour de France. De eerste etappe van de Giro startte op 13 mei 1909 van het Loretoplein in Milaan en eindigede in Bologna, waar Dario Beni won. In die eerste editie werd 2448 kilometer overbrugd, die verspreid over acht etappes. De Italiaan Luigi Ganna werd met 25 punten de winnaar van het evenement. Sindsdien wordt de Giro door de ,op roze papier gedrukte, krant georganiseerd. Om die reden draagt de leider in het algemeen klassement een roze koerstrui.

De winnaar van de Giro is meestal een Italiaan. Tot 1950 won er zelfs nog geen enkele buitenlander de Giro. De Zwitser Hugo Koblet was de eerste die er in slaagde om als niet-Italiaan te winnen. Maar ook in de jaren daarna waren het telkens weer Italianen die wonnen. Pas vanaf 1968 won er steeds meer een buitenlander het eindklassement. Tegenwoordig domineren de Italianen nog steeds. De laatste jaren won de Giro opnieuw aan belangstelling van Italianen en de renners van Italiaanse ploegen, een goede prestatie in de Ronde van Italië is voor de Italianen immers meer waard dan een etappe of een goede klassering in de Ronde van Frankrijk. Met de komst van de UCI ProTour in 2005 hoopte men daar echter verandering in te brengen. Maar sinds 2008 behoort de Giro niet meer tot de ProTour door een ruzie met de UCI.

Luigi Ganna was de beste in de eerste editie; hij won drie etappes en het eindklassement. In 1912 werd de ronde verreden als ploegen, maar een jaar later keerde de organisatie weer terug naar het originele concept.

In de eerste jaren was het parcours van de Ronde van Italië vaak een stuk minder zwaar dan dat van haar Franse tegenhanger, de Tour. Pas in de jaren '30 en '40 wordt het parcours van de Giro selectiever, als er bergetappes door de Alpen en de Dolomieten worden opgenomen in het routeschema. In 1931 wordt ook de eerste roze trui, in het Italiaans maglia rosa geheten, uitgereikt. Learco Guerra is dan de eerste rozetruidrager. Twee jaar later wordt het bergklassement ingevoerd en vanaf 1966 is er ook een puntenklassement.

Het record van het aantal etappezeges staat op naam van de Italiaanse massasprinter Mario Cipollini. In totaal won hij 42 ritten; de laatste overwinning dateerde uit 2003. "Il Re Leone" brak het meer dan 70-jarige record van Alfredo Binda, die 41 ritten won.

(Bron: Wikipedia.nl)

 

 

Advertenties

Giro d'Italia 2012

Etappeschema Giro 2010

Tour de France